Under våren 2018 kom jag i kontakt med VBR och blev otroligt inspirerad och motiverad till filosofin som grundar sig i forskning (mycket baserat från Science of motion forskningsbaserade träning av hästar). Det är Lena Gunnarsson (Equestrianfysio) och Maria Hallring (Ergox2) som grundade VBR. VBR bygger på treenight – Häst, ryttare och sadel där varje del är en viktig pusselbit till att finna balans. Mycket handlar om biomekanik. Med biomekanik menas alla krafter som påverkar en organism i rörelse. Det går att räkna ut vilket rörelsemönster som kräver minst energi och genererar mest kraft. En ryttare som sitter i bakvikt till exempel kommer generera att både hen själv och hästen behöver göra av med mer energi än en ryttare som sitter mitt i rörelsecentrum (i balans). Det handlar om att göra ridningen så energisnål och ergonomisk som möjligt. Vår kropp vill vara i balans, då fungerar muskler, senor, fascia, leder etc som det ska. Då sker inga kompensationer som leder till överansträngningar som leder till smärta, tex. När vi är i balans är vi som starkast och det är också endast då vi kan ge korrekta hjälper.
Hästar är inte skapta för att hantera kraft uppifrån, dvs en ryttare på ryggen. Det är otroligt viktigt att vi som ryttare sitter precis i hästens rörelsecentrum (RR) (bröstkota 12-14). Forskning visar att sitter ryttaren 1cm ifrån RR påverkar denna hästen med 10% av sin kroppsvikt!
Bålstabiliteten är påkopplad (det är de djupa bålmusklerna som framförallt är till för vår hållning, de muskelfibrerna orkar arbeta länge. Är inte de musklerna aktiverade får de stora globala musklerna ta över istället, vilket de inte är gjorda för => negativa spänningar => smärta)
Ryggrad och bäcken är i neutral position (här kan lederna fungera som de ska, bröstrygg och höftled ska kunna fånga upp rörelsen från hästens rygg. Funkar inte det får länd och nacke kompensera vilket det inte är gjorda för => komplikationer)
Axel – höft – fotknöl (Att kunna dra en rak linje mellan axel, höft och häl har ni säkert hört. Det behöver vara fotknöl! Använder man hälen som referens till linjen hamnar ryttaren i bakvikt. Foten måste hamna under höft för att bäckenet ska få stöd och kunna hamna i neutral)
Centrering i alla plan (frontal-, saggital- och horisontalplan)
Ryttaren ska sitta i hästens rörelsecentrum
Ryttarens tyngdpunkt och balans ska alltid vara rätt i förhållande till hästens rotation i bröstkorgen och ställningen. (En häst som är ställd och sidoböjd till höger ska också ha en rotation i bröstkorgen till höger (tornutskott åt höger och kotkropp åt vänster), hästen kan rotera fel vilket leder till kompensationer och komplikationer för hästen) Har du koll på detta?
Precis som för oss är det fördelaktigt (energisnålt och ergonomiskt) för hästen att vara i balans.
När hästen är i balans använder den sin kropp optimalt. Bakbenen ska både kunna stabilisera och skjuta ifrån. Ryggen ska omvandla en viss del av den kraft som kommer ifrån bakbenen till en uppåt kraft, resterande kraft går till framdelen som ska använda detta till en uppåt push, en fjädrande rörelse.
Många hästar har idag svårt att stabilisera (använda sin bakbroms), de skjuter på med för mycket kraft som rygg och framdel ej kan hantera. Hästen hamnar ur balans. Att en häst (och ryttare) är ur balans kan kännas på många olika sätt beroende på, kanske känner du igen något av följande:
- Hästen flyter ut med ytterbogen
- Hästen välter inåt
- Hästen känns stark i ena tygeln
- Hästen har svårt med skänkelvikning undan en viss skänkel
- Hästen vill inte fattar en viss galopp
- Hästen saknar rörelseglädje
- Hästen springer ifrån
- Hästens känns tung i handen
- Hästen lyssnar inte på hjälperna
Listan kan göras lång. En häst är aldrig dum, allt har sin orsak. Det gäller att våga lyssna och försöka göra något åt det!